Munkavédelmi célvizsgálatok 2021. évben (Bővebben itt)

MUNKAVÉDELMI CÉLVIZSGÁLATOK 2021. ÉVBEN

A "Fókuszban az építőipar biztonsága" című kampány célja, hogy felhívja a figyelmet az építőiparra, mely az egyik legveszélyesebb szakágazat munkabiztonsági szempontból. A program során két letölthető formában is elérhető anyag is elkszült. Az egyik egy szórólap, a másik pedig egy kampányútmutató.
 

A MUNKAVÉDELMI CÉLELLENŐRZÉSEK TERVEZETE

A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya 2019. második félévében "Fókuszban az építőipar biztonsága" címmel kampányt indított az építőipar munkabiztonsági helyzetének javítása és a munkabalesetek csökkentése érdekében. Az ellenőrzések tapasztalatai alapján az építőiparban számottevően nem javult munkáltatók és foglalkoztatottak munkavédelmi tudatossága. 2018. évben csak az építőipari szakágazatban 915! munkahelyi balesetet jelentettek, melyből 22 halálos baleset volt.

Továbbra is elérhető egy nagyon hasznos munkavédelmi szakmai tájékoztató, mely kifejezetten az építőipar munkabiztonságára fókuszál.

Munkavédelem, munkavédelmi ellenőrzésA munkavédelmi célvizsgálatok során az építőipar kiemelt munkavédelmi ellenőrzése 2021. évben is folytatódik. Az ellenőrzés során kiemelt figyelmet szentelnek az emelő-valamint építőgépek biztonságának az ellenőrzésére és az emelőgépek és építőgép-kezelők jogosultságainak ellenőrzésére.

A munkavédelmi hatóság nyilvántartása alapján 2020. első félévében szabálytalan munkavégzés következtében bekövetkezett súlyos balesetek aránya az építőipari ágazatban volt (21 súlyos és 14 halálos kimenetelű baleset).

A célvizsgálat az építési munkák során előforduló baleseti kockázatok (leesés, áramütés, betemetés, összeomlás, stb.) és a tvékenységből, valamint a munkakörnyezetből származó egészségkárosító kockázatok (pl. nehéz fizikai munkavégzésből adódó megterhelés, határérték feletti por-, zaj-, és rezgésexpozíció, a szabadtéri klímakörnyezet kedvezőtlen hatásai) csökkenését segíti elő.

 

Ellenőrzési időszak 2021. II.-III. negyedév.


Saját kezdeményezésű célvizsgálatok:

A munkavédelmi ellenőrzést végző hatóságokáltal az illetékességi területük gazdasági szerkezete, munkabaleseti helyzete és az ellenőrzési tapasztalataik figyelembe vétele alapján kiválasztott tevékenység, szakma vagy ágazat célvizsgálata.

Célja: a munkavállalókat érő veszélyforrások vizsgálata.

Ellenőrzési időszak: 2021.-ben megyénként nevesített időszakban.


A célvizsgálatok során kiemelt szempontok:

A célvizsgálat időtartama alatt a munkavédelmi feladatokat ellátó kormánytisztviselőnként legalább 20 munkáltató ellenőrzése.

Az ellenőrzések során a munkabiztonsági és munkaegészségügyi követelmények megvalósulását is vizsgálni kell.

Nincsenek rendben a munkavédelemmel kapcsolatos dokumentumai? Hiányos vagy nem naprakész a munkavédelmi kockázatértékelése, ill. egyéb írott anyagai?

Hívjon bizalommal vagy kérje árajánlatunkat.