A távmunkára is vonatkoznak a munkavédelmi szabályok! (Bővebben itt)

TUDTA ÖN, HOGY A TÁVMUNKÁRA IS VONATKOZNAK A MUNKAVÉDELMI TÖRVÉNY ELŐÍRÁSAI?

2020. március 11-én a Kormány vészhelyzetett hirdett ki, és ezzel párhuzamosan rendkívüli intézkedéseket vezettett be. Az intézkedések között egyelőre nem szerepel olyan pont, amely tiltaná, vagy korlátozná a munkába járást, azonban a munkáltatók nagy része támogatja az otthonról végzett munkát.

HOME OFFICE MUNKAVÉDELME

Sokan nem tudják, hogy távmunkavégzésnek vagy home office-nak is vannak munkavédelmi szempontú sajátosságai.

Munkavédelem, home officeSok vállalkozás nem veszi figyelembe vagy nem tudja, hogy a távmunka is szervezett munkavégzésnek minősül, így a munkavédelmi törvény hatálya alá esik. A munkavédelmi törvény VII/A fejezete tárgyalja a távmunkavégzés munkavédelmi szabályait.

Távmunkát végezni csak külön megállpodásban rögzített feltételek mellet lehet. A home office területére külön el kell végezni a munkavédelmi szepontú kockázatértékelést és a munkavállaló -a munkáltató engedélye nélkül- nem változtathatja meg a munkakörülményeket, melyet a munkáltató vagy megbízottja személyesen is ellenőrizhet.

A távmunkavégzés megkezdése előtt a munkavállalót igazolható módon munkavédelmi oktatásban kell részesíteni.

A munkáltató vagy a megbízottja a kockázatértékelés elvégzése, balesetvizsgálat lefolytatása, valamint a munkakörülmények ellenőrzése céljából léphet be és tartózkodhat a munkavégzési helyként szolgáló ingatlan területén. A munkavégzési helyként szolgáló ingatlan területére a munkavédelmi képviselő a munkavállaló beleegyezésével léphet be és tartózkodhat.

Miután a fentebb említettek szerint szervezett munkavégzésről beszélünk így a munkavédelmi felügyelőség is ellenőrzést tarthat a távmunkavégzésre kijelölt területen. A hatósági ellenőrzést a felügyelet kizárólag munkanapon, 8 és 20 óra között végezheti. A munkavédelmi hatóság a munkáltatót és a munkavállalót az ellenőrzés megkezdése előtt legalább 3 munkanappal erről tájékoztatja. A munkáltató az ilyen céllal a munkavégzési helyként szolgáló ingatlan területére történő belépéshez szükséges hozzájárulást a munkavállalótól legkésőbb az ellenőrzés megkezdéséig beszerzi.

Láthatjuk, hogy a távmunkára vonatkozó szabályozás is szövevényes, mind a munka törvénykönyve, mind a munkavédelmi törvény előírásainak is meg kell felelnünk.

Amennyiben nem igazodik el a távmunkavégzésre vonatkozó szabályok előírásaival forduljon hozzánk bizalommal kérdéseivel, vagy kérje kedvező árajánlatunkat a távmunkavégzésre vonatkozó dokumentációs csomag kidolgozásával.