AZ IRODAI MUNKAVÉGZÉS MUNKAVÉDELME

Rövid határidővel, garanciával vállaljuk irodai munkahelyek munkavédelmi és tűzvédelmi dokumentációinak elkészítését, a munkavédelmi és tűzvédelmi oktatások megtartását.

 

 
Irodák munka-és tűzvédelmi dokumentációi


Akár 24 órán belül vállaljuk

az irodai munkavégzési területek munkavédelmi-és tűzvédelmi dokumentumainak elkészítését!

+36 30 646 1969

 

IRODÁKRA VONATKOZÓ MUNKAVÉDELMI TUDNIVALÓK

Amennyiben az irodában folyó munkavégzés szervezett munkavégzés keretein belül történik, úgy erre a tevékenységre is vonatkoznak a munkavédelmi szabályok. Bármily meglepő, jó néhány munkavédelmi szempontból fontos tényezőt és jogszabályi előírást kell figyelembe venni az irodai munkavégzés során is. Az a tapasztalat, hogy a munkáltatók nem fordítanak kellő figyelmet az irodai munkavégzés szabályaira, illetve sok esetben hiányos az ismeretük ezen a területen.

Fontos tisztában lenni az irodai munkahelyek kialakításának szabályaival és követelményeivel. Már a tervezés fázisában érdemes odafigyelni az iroda belső kialakítására és az iroda bútorok elhelyezésére a munkatérben. Az ergonómiailag megfelelően kialakított irodák nagyban elősegítik a hatékony munkavégzést, csökkentik a munkavállalókat érő pszichés, mentális és fizikális terheléseket. A számítógépes munkahelyek kialakítása, a képernyők szabálytalan elhelyezése gyakran okoz fáradtságot, szemromlást, idegfeszültséget stb.

 

KÉPERNYŐS MUNKAHELY KIALAKÍTÁSA

A képernyős munkahelyet úgy célszerű a munkahelyiségben elhelyezni, hogy a képernyő merőlegesen álljon az ablakra, attól legalább 2 m távolságra legyen a fal vagy más sötét felület felé fordítva. Biztosítani kell a helyiségben a dolgozók közötti beszéd- és látási kapcsolatot.

 

Az egyszemélyes irodákban a munkaterület mérete el kell hogy érje a 9 m2-t. Többszemélyes irodában ez minimum 6 m2. Egylégterű irodákban az egymástól való távolság 3 méter az ajánlás szerint. A helyiség belmagassága minimálisan 2,5-2,7 méter. Egy irodai dolgozóra legalább 10 légköbméter jusson.

 

Helytelen a beállítás, ha a képernyő az ablak felé néz, vagy az ablak a hátunk mögött helyezkedik el, és így a képernyő párhuzamos az ablakkal. Az első esetben az ablakon bejövő fény és a képernyő felületén meglévő fénysűrűség különbség miatt a szemünk folyamatos adaptációs kényszer alatt áll, ami gyors kifáradást eredményez. Ha a hátunk mögött van az ablak, akkor testünkkel árnyékot vetünk a képenryő felületére.

 

A világos felületek, az ablak vagy a mesterséges fény a képernyő felületére kerülve zavaró tükröződést okoz, ennek kiküszöbölése rendkívül fontos. Ez történhet a képernyő helyes elhelyezésével, de lamellás függöny felszerelésével és a lamellák helyes beállításával.
A tükröződés a képernyő előtt dolgozót érő egyik legkedvezőtlenebb hatás. Ilyen körülmények között végzett munkánál rövid időn belül a szem információ-felvevő képessége csökken és ezzel együtt a szem megerőltetése is bekövetkezik. A könnyezésnek, a szem kivörösödésének, illetve a szem remegésének okát leggyakrabban a tükröződésben kell keresni.

 

MUNKAHELYI ERGONÓMIA

Munkahelyi ergonómia, munkavédelem BudapestA munkahelyi ergonómia eredményeit hatékonyan lehet alkalmazni a környezeti hatások pozitív befolyásolására. Kevesen gondolnák, hogy milyen komoly stressz alakulhat ki abban a munkavállalóban, akinek naponta egy olyan széken kell ülnie, amely kényelmetlen és folytonos kényszertesttartást eredményez.

Ez hosszútávon váz-és izomrendszeri problémákhoz vezet. Gyakran alakulnak ki mozgásszervi, illetve hát-és deréktáji és nyaki panaszok az irodai adminisztrációs és képernyős munkavégzés kapcsán.

 

A munkahelyi megvilágítottság nem megfelelősége szintén több esetben okoz problémát, hiszen a helytelen megvilágítottság pedig látáspanaszokhoz vezethet.

A vonatkozó rendelet melléklete szerint a képernyős munkavégzés esetében a megvílágítottság mértéke minimum 500 lux.

Irodák hőmérséklete nyáron és télen, munkavédelemSzintén ez a rendelet írja elő a hőmérsékletre vagy a légsebességre vonatkozó előírásoakt is.

A képernyő előtti munkavégzés szabályait egy önálló rendelet, szabályozza. Ebben megjelenik a képernyős munkatérre, a képernyős munkaeszközökre, a munkasztalra és a munkaszékre vonatkozó munkavédeli előírások. A fentiekkel kapcsolatosan részletesebben itt olvashat.

 

Ha a munka veszélyei és ártalmai még egyéni védelem alkalmazása mellett sem küszöbölhetők ki teljesen, a munkavállalók számára munkaközi pihenőidőt kell biztosítani. 50/1999.(XI.3.) EüM rendelet 4. §. alapján a képernyős munkakörben foglalkoztatott munkavállalók képernyő előtti munkavégzése a napi 6 órát ne haladja meg. Óránként 10 perc pihenőidőt kell biztosítani a munkavállalók számára.

Manapság egyre több alkalommal keresnek meg a vállalkozások a távmunkavégzés kérdéskörével. A "home office" munkavédelmi vonatkozásairől bővebben itt olvashat.

Nem igazodik el a munkavédelemmel kapcsolatos előírások kuszaságában? Segítünk tisztán látni a vállalkozása munkavédelemmel kapcsolatos kötelezettségei sorában. Keressen bizalommal, vagy kérje kedvező árajánlatunkat vállalkozása munkavédelme kapcsán.